El curso que ofrecemos tiene como objetivo principal proporcionar a las personas con profesiones del ámbito de la salud, la educación, la justicia, o del ámbito psicosocial, una formación sobre el abordaje de las niñas, niños, adolescentes y sus madres víctimas de la violencia de género.
Disponer de herramientas y conocimientos que permitan abordar tanto a niños, niñas y adolescentes como a sus madres es imprescindible desde un punto de vista integral de la atención.
A través de un profesorado experto, el curso ofrece comprensión sobre la problemática al alumnado a la vez que le posibilita detectar, derivar a servicios especializados y conocer como se realiza la intervención directamente en el Programa de Atención Integral contra la violencia de género de Conexus.
- Professor: Laia Argimon
- Professor: Francys Ladera Mayora
PROGRAMA
Objectius:
· Conèixer les teories i idees bàsiques sobre el gènere, la desigualtat i el masclisme en especial durant l’adolescència.
· Generar un procés reflexiu que trenqui els esquemes tradicionals en l’abordatge la desigualtat home-dona i les relacions, vers una perspectiva de gènere i en clau interseccional.
· Entendre la relació entre deigualtat de gènere, masclisme i violències cap a les dones, noies i nenes.
· Oferir a professionals de l’educació les competències tècniques, bàsiques i transversals necessàries per fer un bon abordatge de les desigualtats i les violències masclistes en l’alumnat i l’entorn escolar.
Metodologia:
Les sessions de formació i acompanyament es faran en format online a través de la plataforma d’aprenentatge Moodle i amb videoconferències en viu a través de la plataforma Zoom, amb la intenció de combinar el contingut teòric amb debats participatius, activitats i dinàmiques grupals que permetin aprofundir en els coneixements teòrics i treballar casos pràctics. Les dues plataformes es posaran a disposició per part d’una entitat especialitzada.
Estructura de la formació:
Cada mes s’obrirà un espai de videoconferència de 2 hores on s’explicaran aquelles línies generals del tema i es faran algunes dinàmiques per assolir l’aprenentatge dels continguts del programa.
Cada mes s’obrirà també, un espai per a treballar online a partir dels continguts que es penjaran a la plataforma (ppt, casos, articles, etc.) i es comentaran a través dels fòrums oberts i el feedback del professorat. Això comportarà una dedicació voluntària en horari lliure per part de l’alumnat.
L’objectiu de la formació en línia és millorar la capacitat de professionals de serveis socials per a detectar la violència masclista contra la parella en usuaris homes i respondre-hi d’una manera adequada i coordinada per així contribuir a la seguretat de les víctimes / supervivents (dones i filles i fills).
Els objectius específics de la formació són:
o Conèixer la guia ENGAGE per a l’abordatge d’homes que exerceixen violència masclista contra la parella i saber-la utilitzar.
o Obtenir coneixements bàsics sobre els homes que exerceixen violència i el seu discurs.
o Reflexionar sobre la relació de treball amb homes agressors i com hi influeixen les reaccions emocionals que ens produeix la violència masclista.
o Saber detectar la violència masclista en el discurs i comportament dels homes.
o Saber preguntar els homes sobre la violència masclista i explorar-la.
o Saber motivar als agressors per iniciar un procés de canvi.
o Saber derivar els homes a un servei especialitzat i coordinar-se amb aquest.
Metodologia
Combinació d’aprenentatge individual a través de la
plataforma Moodle amb 2 webinars:
· Treball individual (lectura de textos, visionat d’audiovisuals, exercicis i petits treballs), sempre tutoritzat pels formadors
· un webinar (2h) en directe a través de la plataforma Zoom (que permet el treball en grups petits per aclarir dubtes sobre els continguts treballats al Moodle i fer exercicis pràctics
· un webinar (1h) després de 2 mesos per acompanyar i supervisar el traspàs al lloc de treball.
S’adaptaran les següents metodologies:
o Exposició i anàlisi d’eines específiques per l’abordatge de la VM en usuaris homes (webinar o textos al Moodle)
o Visionat de material audiovisual i reflexió
o Exercicis sobre casos
o Exercicis / role–plays pràctics
o Bibliografia opcional / addicional
o Sessió de seguiment per impulsar i acompanyar la implementació a la pràctica professionals dels aprenentatges de la formació
Continguts
Mòdul
1: Treball individual tutoritzat plataforma
Moodle durant una setmana
o Presentació i contextualització del projecte ENGAGE
o Presentació de la guia (i entrega en PDF)
o Objectius, responsabilitat dels homes i seguretat de les dones
o Conceptes bàsics sobre els homes que exerceixen violència masclista i el seu discurs
o Posició, actitud i relació amb els homes agressors, reflexió personal
o Identificació de la violència masclista en usuaris homes:
Indicadors i senyals en el discurs i la conducta
Mòdul 2: Treball individual tutoritzat plataforma Moodle durant una setmana i webinar (2h)
o Preguntar als homes sobre la violència (preguntes, estratègies i actituds útils)
o Motivació dels homes pel canvi
o Derivació a un servei especialitzat
(quins programes hi ha, com funcionen, coordinació).
Mòdul 3: Tutorització del traspàs a la praxis professional a través de la plataforma Moodle durant dos mesos (approx. 1h de feina) i webinar (1h) dos mesos després de la segona sessió
o Revisió de possibles dificultats o dubtes que hagin sorgit en la posada en pràctica dels coneixements i habilitats adquirits a la primera sessió.
o Supervisió de possibles casos atesos o detectats, dubtes i preguntes.
o Aprofundiment en aspectes més rellevants.
Avaluació
Les persones participants en aquesta activitat formativa rebran un certificat de participació. Per tal d’obtenir el certificat s’hauran de realitzar les següents activitats:
· Participació a les dues sessions webinar que es realitzaran en directe.
· Participació al fòrum de debat dels mòduls 1 i 2, responent les preguntes previstes per cadascun dels fòrums.
· La realització del treball d’implementació després del mòdul 2.
· La realització del qüestionari de valoració del curs.
- Professor: Heinrich Geldschläger
Aquest curs pretén ser un apropament a les violències masclistes que viuen noies i dones dins i fora del context universitari. Està impartida per professionals que intervenen en l’atenció a víctimes dins del Programa per a les Universitats Contra les violències masclistes (PUC) de l’Associació CONEXUS en conveni amb la Universitat de Barcelona, que compartiran les seves experiències.
- Professor: Jasmin Finocchiaro
- Professor: Aina Troncoso Reverter
El curso que ofrecemos tiene como objetivo principal proporcionar a las personas con profesiones del ámbito de la salud, la educación, la justicia, o del ámbito psicosocial, una formación sobre el abordaje en situaciones de violencia ascendente o filio-parental, donde los hijos e hijas ejercen violencia hacia sus figuras maternas o paternas o figuras de cuidado.
El curso proporciona una contextualización teórica de la problemática, herramientas para la detección de casos, así como la intervención específica con madres y padres que sufren violencia por parte de sus hijos e hijas, y la intervención con los y las jóvenes que ejercen esta violencia.
- Profesorado: Carles Dordella
- Profesorado: Álvaro Ponce Antezana
- Profesorado: Aina Troncoso Reverter